Липень 28 2020 0Коментарий
Аэросъемка в Днепре

Топографічна зйомка земельної ділянки: як зробити і навіщо вона потрібна?

 

Перш ніж почати будівництво якоїсь споруди на земельній ділянці, необхідно провести геодезичну зйомку. Це цілий комплекс заходів, завдання яких полягає у визначенні особливостей рельєфу, наявності перепадів та інших тонкощів, здатних допомогти в подальшому проектуванні будівлі.

 

Топозйомка – що це таке?

Топографічна зйомка – це один з етапів роботи геодезичної компанії, який полягає в оцінці рельєфу місцевості і зборі інших даних, які будуть потрібні для складання докладного плану території. У цьому документі вказуються всі об’єкти, розташовані на ділянці (будівлі, зелені насадження, дороги) і підземні комунікації.

Не маючи на руках топографічного плану, не вийде оформити документи на земельну ділянку або почати на ньому будівництво, реконструкцію споруд, прокладку траси і т. д.

Провести подібні роботи самостійно неможливо, так як для їх виконання потрібна спеціальна техніка та програмне забезпечення. Топографічна зйомка може бути проведена на будь-якій ділянці, незалежно від його площі. Інженерні споруди, розташовані тут, не завадять якісно оцінити рельєф, так як роботи проводять, виходячи з технічного завдання та кадастру нерухомості України.

 

Для чого потрібна топографічна зйомка?

 

Замовити проведення геодезичної зйомки необхідно в таких випадках:

  1. На ділянці заплановано будівництво будинку або іншої споруди. На наявному плані проектувальник зможе визначити місце, де зводити будівлю безпечно. Зона, де будівництво допустимо, виділяється червоною лінією. Важливо щоб нова споруда, не виходила за ці межі.
  2. Проведення комунікацій на ділянці (водопровід, каналізація, телефонні кабелі, газопровід). Користуватися центральними мережами без спеціальних дозволів заборонено. Топографічний план дозволить підряднику визначити, де можна підключитися до тієї чи іншої системи, прокласти труби або кабелі, підготувати проект, розрахувати кількість необхідного матеріалу і вартість роботи. Бувають ситуації, коли необхідна перепланування вже існуючих комунікацій. Для цих робіт також потрібно попередньо провести топозйомку.
  3. Благоустрій земельної ділянки. Геодезична зйомка дозволить зробити роботи більш практичними і ефективними. У таких випадках карта буде мати масштабі 1:50 – 1: 200, що дозволить відобразити на ній навіть дрібні об’єкти, площею менше 20 см 2 (ліхтарний стовп, жива огорожа) і незначні перепади рельєфу.
  4. Проведення межування землі, постановка будинку на кадастровий облік і інші заходи, що вимагають наявності плану земельної ділянки.
  5. Рішення судових суперечок, які нерідко виникають між сусідами при визначенні чітких меж ділянки. Топографічна зйомка в такій ситуації дозволяє визначити точні координати і встановити спеціальні мітки.

 

Види топозйомки

Залежно від того, для яких цілей проводиться геодезична зйомка, топологічний план може виконуватися в різних масштабах. Чим він більший, тим точніше викладена інформація про ділянку в цілому і окремих його об’єктах. На складання великомасштабного плану фахівцеві доведеться затратити більше часу і ресурсів. Отже, остаточна вартість роботи виявиться вище.

Найпоширенішими є масштаби 1: 200 і 1: 500. Вони дають можливість зобразити на плані досить дрібні об’єкти, наприклад, дерева, огорожі та освітлювальні прилади на ділянці.

 

Існує більше десяти варіантів проведення топографічної зйомки. Для кожної з них характерні певні методики виконання, використовуване обладнання, деталізація даних. Найчастіше проводять такі види робіт:

  1. Теодолітна зйомка. Для цього використовують мірний прилад – теодоліт або електронний тахометр зі дальномірною насадкою. Він дає можливість отримати контурний план, максимально точно скласти або відкоригувати наявну карту.
  2. Тахеометрична зйомка. Вона дозволяє отримати план з докладним описом рельєфу, який використовують при проведенні меліорації, відводу земель, формуванні міського кадастру. Фахівці називають цей вид найбільш вигідним і ефективним при будівництві доріг, прокладання ліній електропередач або трубопроводів.
  3. Мензуальна зйомка. Під час роботи фахівець використовує мензулу – спеціальний креслярський стіл з планшета, штатива і підставки, розроблений для застосування в польових умовах. Перевагою такого способу є можливість працювати безпосередньо на ділянці і порівнювати результат з натурою. Результат такої зйомки виходить максимально достовірним. Цей спосіб доцільний тоді, коли немає можливості провести аерофотозйомку. Підходить для гірського виробництва.
  4. Нівелювання поверхні. Виконання робіт дає можливість отримати якісне зображення рельєфу. Використовується в гірничому виробництві, на будівельних майданчиках.
  5. Фототеодолітна зйомка. Методика полягає в точному визначенні координат точок, що використовуються в складанні топографічного плану. Отримані дані застосовують при формуванні цифрової моделі досліджуваної ділянки. Переваги цього виду зйомки:

          – висока точність вимірювань завдяки застосуванню прецизійних камер і комп’ютерних програм для отримання і обробки інформації;

          – достовірність отриманої інформації;

          – продуктивність праці (на місці робіт проводиться виключно фотографування);

          – можливість використовувати камеральні кошти, в тому числі комп’ютерну техніку;

         – можливість отримати інформацію про об’єкт дистанційно, що особливо актуально при роботі на ділянці з утрудненим доступом або небезпечними умовами;

         – автоматизація обробки інформації за допомогою графічних пристроїв.

  1. Лазерне (3D) сканування – альтернатива традиційним способам топознімання. Метод використовують в тих ситуаціях, коли інші види не дозволяють якісно виконати роботу через небезпечність або важкодоступність об’єкта. Методика дозволяє:

          – отримати максимально чіткий результат;

          – скоротити час виконання робіт;

          – отримати інформацію не тільки про об’єкт, але і його просторове положення щодо сусідніх ділянок;

          – скоротити витрати на виконання геодезичної зйомки, завдяки швидкості виконання робіт і можливості отримати максимально достовірні дані;

          – можливість роботи в важкодоступних районах;

          – можливість проводити топос’емку, не порушуючи виробничого процесу.

  1. Аерофотозйомка. Методика полягає в застосуванні летальних апаратів. Вона актуальна тоді, коли виконати наземні роботи не представляється можливим (на ділянках, забруднених хімічними речовинами, райони зсувів, в заболоченій або гірській місцевості). Результат зйомки – цифрова модель і ортофотоплан. Цей спосіб переважно використовується в агрономії, містобудування, при оновленні карт. Її використовуються військові, будівельники, археологи.

 

Як отримати топографічний план?

Проведенням топографічної зйомки і складанням планів займаються спеціалізовані фірми, що мають відповідну ліцензію. Процедура складається з декількох етапів:

  1. Підготовчий. Спеціаліст вивчає наявні топографічні карти, становить техзавдання, аналізує дані минулих топозйомок на цій ділянці.
  2. Польові підготовчі роботи. На земельну ділянку переносяться координати і репери (мітки, які ляжуть в основу топознімання).
  3. Польові роботи з виїздом на місцевість. Приїхавши на ділянку, фахівець проводить геодезичну зйомку місцевості (рельєфу, будівель, інженерних мереж і комунікацій).
  4. Заключний. На цьому етапі здійснюється:

          – обробка отриманого матеріалу;

          – звірка інформації з архітектурної базою та даними комунальних служб;

          – складання плану, карт з унікальними позначеннями, отриманими в результаті топознімання;

          – узгодження інженерних мереж з відповідними службами;

          – написання звіту.

 

Чому варто замовляти топозйомку у професіоналів?

Через неправильно зроблений плану, ви ризикуєте побудувати будинок або прокласти комунікації в невідповідному для цього місці або взагалі, вийшовши за кордони ділянки. Це може привести в подальшому до розглядів з сусідами, комунальниками або іншими службами.

 

Уникнути цього можна, якщо відразу звернутися до професіоналів. Як же підібрати фахівця для проведення топографічної зйомки? Фірма, якій можна довіряти:

  • має в своєму штаті сертифікованих фахівців (інженерів, геодезистів);
  • має все необхідне обладнання для проведення робіт;
  • може гарантувати якість послуг, що надаються.

 

Топографічна зйомка є найкращим способом отримати повну і максимально точну інформацію про вашій ділянці. Вона може знадобитися на етапі планування будівництва або реконструкції будівель і комунікацій. Але, щоб план виявився максимально точним, виконання робіт необхідно довіряти професіоналам.

Читати та відповісти на коментар